Beschrijving maxi cosi bekleden van oude blog
Maxicosi bekleden
Mijn werkwijze (Ik hoop dat ik het zo goed heb opgeschreven en niets vergeten ben. Commentaar is welkom. Mochten er nog fouten inzitten dan kan ik die er uithalen):
Nodig:
1.10 meter stof
Biasband
Tijd totaal voor het maken: Tussen de 8 en 10 uur totaal. (wassen niet inbegrepen)
1. Was de oude stof volgens het wasvoorschrift. (Dan is alles weer even fris en strak voor het patroontekenen) Was de nieuwe stof ook voor.
2. Haal alle delen los van elkaar en verwijder het elastiek. (Verwijder ook losse draden etc)
3. Maak een foto of noteer even hoe de delen weer terug aan elkaar moeten.
4. In de losse delen zitten wat vouwen misschien etc. Het beste is om ze met een doek ertussen goed strak en plat te strijken.
5. Leg nu de delen met de goede kant op de verkeerde kant van de stof. Spelt ze af en knip ze uit.
6. Stik nu heel smal langs de kant de stoffen vast (UITZONDERING het middenstuk. Zie daarvoor punt 7) aan de delen. Of gebruik een zig-zag locker of iets dergelijks. Houd de naadtoeslag in de
gaten.
7. Het middenstuk moet er vrij strak opzitten. Als je het gewoon langs de kant vastzet en dan zo vouwt zoals het in de stoel komt te zitten dan krijg je de stof niet mooi strak.
Stik daarom alle naden (Ik bedoel die siernaden, verticale naden) EERST door. Zo krijg de stof mooi strak op het middenstuk. Begin met de middelste naad. Je kunt desgewenst de stof spelden terwijl het stuk in de stoel zit voor het mooiste
resultaat. WERK VANUIT HET MIDDEN naar boven en naar onder. Ik heb deze naden vanaf de achterkant gestikt. Daar zie je alle lijnen lopen namelijk van de oude bekleding. De kleur van je spoeltje komt dan wel aan de voorkant te zitten.
Je hebt in het midden een naad. 8 centimeter ongeveer daaronder weer een rechte naad. Daar weer onder een gebogen naad. Op de bovenhelft van het stoeltje zitten 2 gebogen naden. (Ik hoop
dat dit stukje begrijpelijk is)
8. De gaten waar de riempjes doormoeten kun je aan de achterkant mooi zien. Stik ze met een klein zigzagje vast langs de lijnen. Torn nu net als met een knoopsgat aan de voorkant open. Stik
nu aan de voorkant met een dichte locksteek mooie randen. (Oefen dit even op een proeflapje voor het mooiste resultaat. Houd er rekening mee dat het pakketje heel dik is voor een dichte locksteek. Niet elke machine geleid dit even soepel.) Er zijn in totaal 9 van deze “knoopsgaten”. 6 voor de bovenriemen (Ik heb zelf van de 6 alleen de 2 die ik gebruik gestikt en getornt), 2 aan de zijkanten beneden en 1 voor het kruisriempje.
9. Onderaan het middenstuk zit een rondje. Stik dit vanaf de achterkant met een klein zigzagje langs de kant. Knip nu de overtollige stof uit het gat. Draai het middenstuk om en werk dit rondje nu
mooi af met een dichte locksteek.
10. De zijstukken hebben ook rondjes. Werk deze op dezelfde manier af.
11. Zet nu steeds 2 stukken van de zijkant die in elkaars verlengde moeten komen aan elkaar. Je krijgt dan 4 lange repen. 2 voor rechts en 2 voor links.
12. Deze stukken moeten weer aan elkaar genaaid worden. In het midden (Overdwars) zit een naad bij beiden repen. Als je de naden op elkaar legt en vanaf het midden stikt loopt deze naad verticaal mooi recht door. Dus 2 keer vanuiten het midden stikken. 1 keer naar boven en 1 keer beneden en netjes afhechten.
Je kan ook alles afspelden als je teveel tijd hebt :-P
Als het goed is heb je nu na het vastzetten hiervan een middenstuk en 2 zijkanten over.
13. Vervolgens stik je de rechter en linkerkant aan het middenstuk. Er zit een bocht in het stoeltje die waarschijnlijk lastig is te naaien. Of veel geduld en gepiel…of een klein stukje op de hand in de bocht. Keuze aan een ieder die het maakt en afhankelijk van naaitechnieken en machines. (Ook hier kun je weer vanuit het midden zoals hierboven beschreven stikken.)
14. Nu het elastiek. Lock nu de hele buitenrand van de stoel met elastiek dat je strak aantrekt zodat de bekleding straks goed om de stoel blijft zitten. Flink strak trekken want de bekleding is dik. Dus je hoeft niet bang te zijn dat er teveel druk op zit.
Als je geen locker hebt zoals ikzelf (Nu inmiddels wel overigens) kun je eerst zigzaggen en daarna het elastiek ook zigzaggend aanzetten. Dus dan doe je elastiek aanzetten en afhechten apart voor een stabiel en stevig resultaat. Trek het elastiek wel zo strak mogelijk aan.
Nu is het klaar en kan de bekleding om de stoel.
15. De stoel is nu bijna klaar. Onderaan het middenstuk kun je afwerken met biasband.
Let op dat achter de randen van de stoel “haakjes zitten waar je de stof tussen moet schuiven zodat deze mooi strak om de stoel komt.
Onderaan zitten ook nog 2 haakjes die voor de rondjes zijn.
de stoel zou nu helemaal klaar moeten zijn en prachtig strak op de stoel zitten.
Dit stoeltje van mij heeft inmiddels alles overleefd. Is nog steeds opppie toppie. Voor het middenstuk heb ik dikke ikeastof gebruikt en voor de zijkanten ribjes van stenzo.
En voor wie zich afvraagt wat de tekst is die geborduurd is bovenaan....
PLEASE DON"T SQUEEZE THE CHEEKS!!" :-))
UPDATE Augustus 2011 nog een maxicosi bekleed:
21 mei 2010 om 02:51
Prachtig zeg! En veel origineler dan die afgezaagde standaard stof.
25 mei 2010 om 00:15
Ist der schön geworden! So eine Verschönerung könnte unser Sitz auch mal brauchen.
GGLG Andrea
26 mei 2010 om 12:20
Hoera! Superbedankt voor het plaatsen, nu ga ik echt aan de slag. Wordt tijd, mijn meisje kan volgend jaar al opvolgstoeltje in...
27 mei 2010 om 02:58
Supermooi!
Spijtig dat wij hier bijna uit dat model stoel gegroeid zijn ... voor dat half jaartje dat we hem nog nodig hebben ga ik daar niet meer aan beginnen.
15 maart 2013 om 01:31
Oh,... ik hoop dat je een reactie op deze 'oude' blog nog leest... Klopt het dat je de oude en de nieuwe stof als één stof verwerkt? Als ik het goed begrijp, naai ik de oude hoes en de nieuwe hoes in een keer tot een nieuwe hoes. Ik hoop dat je antwoordt, dan kan ik aan de slag!
19 augustus 2022 om 06:20
Beste, kan je even kort uitleggen hoe je de gordelbeschermers gemaakt hebt? Alvast bedankt!