Ik ben heel trots op mijn nieuwste creatie... DE pergola!!

Het begon allemaal met........een plan voor de tuin gisterenavond (En dan met name wat ik nog moet doen nu voor de winter. Basics dus en vaste planten. En bollen voor de sombere maanden van het jaar voor opvrolijking ;-))):

EN TOEN.................:
(Foto is 's avonds gemaakt na het beitsen dus een beetje donker.
Morgen weer meer foto's!)


Hoe het begon......

Vandaag zat ik naar de tuin te kijken en me voor te stellen hoe het er volgend jaar in bloei allemaal uit gaan zien (En nog beter het jaar daarna!!haha!!), toen ik toch nog iets heel erg miste. Een soort pergola. Ik wilde graag iets waar je onder kunt zitten op een bankje en wat je kunt laten begroeien met rozen of met bijvoorbeeld blauwe regen. Die laatste heb ik nog niet maar is zeer geschikt natuurlijk voor zo'n ontwerp. 

Ik keek maar steeds op al die sites met tuinspullen. Wat een prijzen voor zoiets zeg!! Dus vandaag heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik zelf maar eens gaan klussen. Hout gepakt en ervoor gegaan om het zelf te doen. En dat is gelukt! Lekker in de beits gezet alvast ook. Morgen ook nog even een goede laag beits erbij voordat het vrijdag gaat regenen. En dan in de droge periodes af en toe ook nog een laag om hem goed sterk te maken. De voorpalen staan in de grond met extra beits. De bovenkant zit vast aan de schutting. Daar ligt niet de steun op trouwens. Bovendien heb ik zowiezo ook een windvrije tuin. Maar de constructie daar heb ik flink aan zitten rukken en trekken en zit stevig! Maar ja mijn schutting is goed geplaatst en de voorpalen van deze pergola ook. Dus dan kan er niet veel misgaan. Het is bovendien geen windvanger. Ik ben altijd liever zeker van mijn zaak...dus vandaar extra kieskeurig. Hoef ik niet te zijn want er staan naast mij (Bij de buren) schuttingen die zweven in de wind en ook nog steeds staan ;-ODus het zal allemaal zo'n vaart niet lopen.

Ik wil bovenop nog latten makken zodat je daar allemaal vierkanten krijgt. Verder misschien een ingebouwde zit aan 2 kanten...of tegen de schutting aan...ik moet daar nog even over denken. Misschien de zijkanten half dicht maken. Misschien nog wat schuine steunlatten ertegenaan of andere leuke decoraties. Je kunt er natuurlijk ook een heel leuk barretje van maken haha ;-) Neee ik wil een romantische weelderige tuin hoor.  Waar het in de herfst en winter ook leuk vertoefen is. Dat is eigenlijk ook wel belangrijk vind ik. Ik wil niet alleen maar een zomertuin. De haard komt er ook niet. Niet DAAR althans mocht hij er toch nog komen. Dan krijgt die een andere plek eventueel.

Bovenin moet het mogelijk zijn hangplanten op te hangen. Of het gras er blijft op die plek weet ik ook nog niet. Maar de basis staat!! :-) Daar kan ik als het nu niet af komt zeker volgend jaar mee verder. Bovendien kunnen we de rozen planten bij de voorpoten van dit prieeltje zodat ze zomers prachtig rondom dit houtwerk naar boven klimmen en er een echte beauty van maken ;-)

PS

Oh en verder heb ik vandaag nog wat hortensia's op de kop getikt voor werkelijk bijna niks :-O
Een witte en 3 roze. De blauwe was er al dus de hortensia's zijn nu wel compleet dacht ik zo haha.

Voorbeelden hortensia's (Morgen foto's van mijn eigen witte en roze!!):


 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

1 Response to "Ik ben heel trots op mijn nieuwste creatie... DE pergola!!"

 1. Judith says:
  5 augustus 2009 om 23:48

  Wat mooi zeg! Ik kan het me al helemaal voorstellen. Lekker beschut zitten en genieten van het weer en de bloemen. Ben benieuwd hoe je tuin er volgend jaar uit ziet!

  Groetjes Judith